Voćari Juga Srbije
info@vocarijuga.com
Regionalni voćarski klaster juga Srbije

Sajam u BujanovcuOtvaranjem Sajma poljoprivrede i investicionih ulaganja opština Bujanovac obeležila je Dan Evrope i Dan grada. Na sajmu poljoprivrede, svoje proizvode izložilo oko 200, pre svega poljoprivrednih proizvođača, iz Srbije i regiona. Trodnevna manifestacija organizovana je u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a u okviru projekta „Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji“ koji  finansira Austrian Developmnet Agency.

Manifestaciju je otvorio ambasador Republike Austrije, NJ.E. Johannes Eigner, a otvaranju su prisustvovali zamenica ministra privrede i razvoja Republike Albanije, Brunilda Paskal, predstavnici Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, opštine Bujanovac i regionalnih Privrednih komora  iz Leskovaca, Albanije, Makedonije i Kosova.

Ovogodišnji sajam je sedmi po redu i okupio je brojne  proizvođače i prerađivače koji su predstavili proizvodni asortiman i razvojne programe i time pokazali da uprkos ekonomskoj krizi ovaj region ima potencijale, rečeno je na svečanosti prilikom otvaranja  manifestacije.

Ambasador Republike Austrije NJ.E. Johannes Eigner izrazio je zadovoljstvo time što Republika Austrija već više od jedne decenije radi na podršci razvoja juga Srbije. „Efikasniji razvoj podrazumeva razvijene institucije i obučene ljude. Zato smo mi, kroz Austrijsku razvojnu agenciju, podržali osnivanje Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Prvim projektom je u održivi razvoj juga uloženo oko 2 miliona eura. Investicije koje je Centar za razvoj u tom periodu privukao iznose oko 30 miliona evra. Mi smo ovakvim rezultatom veoma zadovoljni. Drugi projekt  “Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji“, vredan je više od sedam stotina hiljada evra. Smatramo da je naš model korišćenja prirodnih resursa i očuvanja prirode i zdravlja ljudi ovde odlično prihvaćen. Kroz podršku razvoju organske poljoprivrede Centar za razvoj je povezao učenike srednjih poljoprivrednih i škola za dizajn, fakulteta, farmera i prerađivača iz ovog kraja sa partnerima u Austriji i zemljama u okruženju. Od nas je ovaj kraj, za sada jedini u Srbiji, dobio sto hiljada evra - kroz grantove proizvođačima i prerađivačima koji su se uključili u organsku poljoprivredu. Iduće nedelje dolazi već treći zainteresovani kupac iz Austrije na sastanak i u posetu korisnicima projekta, čime je zaokružen proces podrške koju Centar za razvoj pruža proizvođačima i preradjivačima organske hrane  – od podrške proizvodnji, preradi pa do plasmana na evropsko tržište” – dodao je on.

Nakon ceremonije otvaranja, visoki zvaničnici su obišli sajam i upoznali se sa potencijalima privrede ovog regiona. Predstavnici Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga su tom prilikom upoznali g-dina Eigner-a sa paletom proizvoda organskih proizvođača koji su izlagali svoje proizvode u okviru aktivnosti na projektu  “Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji. Zaključak svih prisutnih na ovogodišnjem sajmu je da je najveći doprinos ovom regionu dala Austrian Developmnet Agency, ali da je i dalje potrebna podrška kako bi dostignuti rezultati bili održivi.


© 2018 Voćari Juga Srbije Sva prava zadržana
Web Dizajn Euproweb.com


Find us on LinkedIn