Voćari Juga Srbije
info@vocarijuga.com
Regionalni voćarski klaster juga Srbije

Kuršumlija, Prokuplje, Blace, Žitorađa, Društvo

Voćari sa juga Srbije zajedno do boljeg poslovanja

15 Mar 2013, Autor: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PROKUPLJE/LESKOVAC– Regionalni voćarski klaster juga Srbije, koji će okupljati proizvođače i prerađivače voća iz Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga, zvanično je danas počeo sa poslovanjem, a Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama finansiraće njegov rad tokom prvih devet meseci sa ukupno 17.000 evra.

 

Ovo udruženje nastojaće da unapredi, osnaži kapacitete i poboljša konkurentnost voćara u ovom području.

- Glavni cilj klastera je da zadovolji lokalno tržište i značajno uveća izvoz visokokvalitetnih proizvoda, mobiliše kompanije iz osnovnog sektora, kao i da uključi preduzeća, proizvođače komplementarnih proizvoda, dobavljače usluga i institucije koje nude obuku, informacije, istraživanja i druge vrste tehničke podrške, kako bi se zajednički poboljšalo poslovanje i ispunili interesi voćara, izjavio je Milan Živković, menadžer ovog klastera.

Regionalni voćarski klaster južne Srbije već je okupio privredne subjekte koji se bave proizvodnjom i preradom voća i voćnih proizvoda. Među njima su udruženje proizvođača voća, obrazovne i naučne institucije i organizacije poput preduzeća „Strela“, „Šumsko blago-MZS“, „Boki food“, „Fasada“, „SB Comerc“, „Interfood S 80“, „Ana“, Tehnološki fakultet Leskovac, Visoka poljoprivredno-prehrambena škola Prokuplje i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Područje Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga, po svojim agrarnim, ekološkim i klimatskim uslovima, predstavlja oblast koja ima idealne uslove za proizvodnju svih vrsta kontinentalnog voća. Međutim, u prethodnom periodu, većina proizvođača i prerađivača voća nije mogla da obezbedi stabilne i sigurne prihode. Tome su dodatno doprinele nestabilnosti i oscilacije cena voća i proizvoda od voća, kao i diskontinuitet u ponudi i potražnji pojedinih voćnih vrsti na globalnom nivou. Sve ovo, uglavnom, negativno utiče na stabilno planiranje voćarske proizvodnje u dužem vremenskom periodu, što dodatno destimuliše proizvođače i prerađivače voća, objašnjava Živković

Sa početkom rada klastera, stvaraju uslovi za strateško organizovanje aktivnosti, efikasniji rad, olakšano pregovaranje sa potencijalnim poslovnim partnerima, zajedničke marketinške aktivnosti i kampanje, a sa ciljem unapređenja prepoznatljivosti područja Južne Srbije. Dugoročno posmatrano, očekuje se održiv razvoj regiona i poboljšanje životnog standarda svih njegovih stanovnika.


 


© 2018 Voćari Juga Srbije Sva prava zadržana
Web Dizajn Euproweb.com


Find us on LinkedIn